ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ

"Ζαχαροπλαστείο" είναι κατάστημα, όπου παρασκευάζει και προσφέρει σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κάθε είδους γλυκίσματα, γάλα, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ή με πρόχειρο μεζέ, και αναψυκτικά ποτά, καθώς και εμφιαλωμένα ποτά.
Παρασκευάζονται επίσης : πίττες, καθώς και μεζεδάκια δεξιώσεων που προορίζονται για κατ’ οίκον κυρίως κατανάλωση
Απαγορεύεται: Η προσφορά πίτσας στα ζαχαροπλαστεία, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με πιτσαρία, (άρθρο 40)

«Αρτοποιείο»: Η τεχνοοικονομική μονάδα οπου παράγει προιόντα αρτοποιίας τα οποία έχουν ως βάση το αλεύρι καθώς επίσης για την έψηση φαγητών και λοιπά παρασκευάσματα. Στον εσωτερικό χώρο του αρτοποιείου, ολοκληρώνεται δηλαδή, ο κύκλος παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών και επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων που παράγονται σε αυτό.
  • Η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 22KW ή η αντίστοιχη θερμικήτα 50KW
    Στον χώρο του αρτοποιείου δεν παράγονται ζυμαρικά
ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ


Ζ
ΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ : το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη  περιλαμβάνει :

- την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση την ζάχαρη,

- την παρασκευή γλυκών ως πρώτη ύλη (πχ. κρέμες και ζύμες ζαχαροπλαστικής) για την κατασκευή στην συνέχεια άλλων  γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων (π.χ ζύμες κρουασάν, ντόνατς, τάρτες κά)

-  καθώς και όλες τις παρασκευές που ετοιμάζονται σε μπουφέδες καθώς και

- επίσης επιβλέπει την οργάνωση και διαχείριση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής ή τμήματος ζαχαροπλαστείου ξενοδοχείου ή  επιχείρησης ζαχαροπλαστείου, ή αρτοζαχαροπλαστείου και κέτερινγκ.


Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΌ ΣΚΟΠΟ

ΟΣΟΙ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΝΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΖΑΧ/ΚΗΣ

ΛΙΑΚΕΑ ΕΛΕΝΗ - ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Από Πάτρα στην Κέρκυρα με ΙΧ

Πατρα - Κερκυρα με Ι.Χ.

Δεν είχαμε σχεδιάσει τίποτα. Μόνο ότι θα παίρναμε το αυτοκίνητο να πάμε βόρεια. Πριν από την οριστικοποίηση του προορισμού ακούστηκαν διάφορες προτάσεις....
- Να πάμε Πάλαιρο, Λευκάδα και  Πρέβεζα !!!
- Να πάμε Πάργα, Σύβοτα....
- Να δούμε τις πηγές του Αχέροντα και να κάνουμε ράφτινγκ !!!
- Να δούμε το μαντείο Δωδώνης !!!


Όλοι κάναμε προτάσεις  γνωρίζοντας ήδη τις περιοχές σύμφωνα με τις εμπειρίες μας από προηγούμενα ταξίδια!
Ο ταξιδιώτης όταν περνά καλά ξαναγυρίζει, εκεί που πέρασε καλά
Τελικά καταλήξαμε να πάμε Ηγουμενίτσα. Ευκαιρία ήταν, να βλέπαμε και τους φίλους μας που έμεναν στην πόλη.
Οι φίλοι μας περίμεναν με ανυπομονησία και χαρά. Είχαμε εξάλλου καιρό να ιδωθούμε.  Η Ηγουμενίτσα είναι όμορφη παραθαλάσσια πόλη.
Στην διαδρομή σχεδιάζαμε τις αποδράσεις μας προς Πάργα, Σύβοτα και Αχέροντα.
Την Κέρκυρα ούτε καν είχαμε σκεφτεί....
Από το μπαλκόνι του σπιτιού φαινόταν το λιμάνι....
- Μαμά κοίτα το πλοίο έχει το όνομά σου !!!!
Κοιταχτήκαμε όλοι.
- Πάμε Κέρκυρα!
Οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα. Κανείς μας  εξάλλου δεν είχε δει το νησί. Κρίμα θα ήταν να μην το κάνουμε...
Πήραμε το πρωινό πλοίο. Σε μιάμιση ώρα περίπου φτάσαμε. Στο λιμάνι μας υποδέχτηκε ένας καλός φίλος για να μας κατατοπίσει λίγο....
- Μπαίνοντας στην πόλη θα δείτε πρώτα το Νέο Φρούριο. Από εκεί πάνω θα δείτε την υπέροχη Κέρκυρα.
Μετά μπορείτε να βολτάρετε στα σοκάκια της πόλης.
Να φτάσετε στην πλατεία Λιστών.
Να δείτε το μουσείο Ασιάτικης τέχνης
Να επισκεφτείτε το Παλαιό Φρούριο
Άποψη Κέρκυρας
Να δείτε το "Μον ρεπό" , την εκκλησία Βλαχέρνας και το ποντηκονήσι , το Αχίλλειον
Κάναμε όσα μας είπε. Το απόγευμα επιστρέψαμε για ένα καφεδάκι στην πλατεία Λιστών πριν πάρουμε το πλοίο για την Ηγουμενίτσα.
Κρίμα, δεν προλάβαμε να πάμε από την πλευρά που ήταν το Αχίλλειον. Ο χρόνος μας εξάλλου ήταν λίγος. Μια άλλη φορά, θα ξανάρθουμε. Η Κέρκυρα είναι από τα ωραιότερα νησιά. Η Κέρκυρα είναι η αρχόντισσα του Ιονίου Πελάγους.

Ιονια οδος: ασφαλης και γρηγορη αλλα μην ξεχασετε....

Ταξιδι Πατρα - Ηγουμενιτσα μεσω ιονιαν οδου (8-9-2017)

Πριν ξεκινησετε για το ταξιδι σα μη ξεχασετε να υπολογισετε το κοστος διοδιων αλλα και να γεμισετε βενζινη για την διαδρομη, καθως οι σταθμοι ΣΕΑ της οδου δεν εχουν παραδοθει ακομα.

Κατα τ αλλα το ταξιδι ειναι ασφαλες, ξεκουραστο, ανετο αλλα και μονοτονο αφου τις ομορφες πολεις που διασχιζαμε μεσω τις παλιας εθνικης οδου σημερα δεν τις βλεπουμε

Διαρκεια ταξιδιου για 270 χιλ. ειναι 2.5 εως 3 ωρες περιπου, αναλογα βεβαια με τον οδηγο και το Ι.χ. του.

Τα  διοδια μας κοστισαν :

1. Σταθμος Κλοκοβας 2.95 €

2; Σταθμος Αγγελοκαστρου 3.50 €

3. Σταθμος διοδιων Τυριας 2.40 €


Απο το Ριο στο Αντιριο το περασμα ....

Κοστος με φερρυ μποατ 6.30

Κοστος μεσω γεψυρας 13:30



Διοδια Κορινθος -Καλαματα

1. Σπαθοβουνι 2.45€
2. Νεστανης 2.35€
3. Γεφ. Μαναρη 1.90 €
4. Βελιγοστης 1.20€
5. Καλαματας 1,85€

Διαρκεια διαδρομης 1 ωρα και 30 λεπτα
Κοστος διοδιων 9.75 €
Μεση ταχυτητα 100 χιλ/ωρα

Καταγραφη: 31 Αυγουστου 2017

Γαστρονομία και Ιταλική κουζίνα

Μάμα πίτσα !!!!!


Πίτσα,
 σπουδαστών τμήματος μαγειρικής τέχνης
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ


Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου και γι’αυτό ιταλικά εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι απαρχές της είναι δύσκολο να οριστούν. Μερικές συνταγές είναι γνωστές από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολλές άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και μετά την εποχή των μεγάλων εξερευνητών από όλα τα μέρη του κόσμου.



Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες . Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο» .

Την αυθεντική ιταλική κουζίνα δύσκολα τη μαθαίνεις εκτός Ιταλίας, κυρίως γιατί στηρίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες κάθε περιοχής της και ακολουθεί πιστά τις εποχές. Πέρα από αυτό, αν προσέξουμε πώς μαγειρεύουν οι Ιταλοί (και όχι μόνο!) στη χώρα τους, θα διαπιστώσουμε πόσο σεβασμό τρέφουν για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά.
Από τα πιο ταπεινά τους πιάτα όπως μια απλή σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης έως το ριζότο με την πολύτιμη τρούφα της Άλμπα και τα βενετσιάνικα καβούρια, όλα τα προσφέρουν με την ίδια υπερηφάνεια στα εστιατόρια και τις τρατορίες τους.
Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, αλλά πάντα χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Σύνηθες φαινόμενο είναι και η προσθήκη παρμεζάνας στα ζυμαρικά, στις σούπες και τα ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία συχνά μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες φορές με σκόρδο και βούτυρο ή λάδι, ή τα αφήνουν πρώτα να κρυώσουν και τα σερβίρουν σαν σαλάτα με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ματζουράνα , η ρίγανη και το δεντρολίβανο, είναι βασικά συστατικά για πολλά φαγητά.

Ένα παραδοσιακό ιταλικό γεύμα έχει ως εξής :


1 . Antipasto
– καυτά ή κρύα ορεκτικά.


2. Το Primo,
αποτελείται συνήθως από ένα καυτό πιάτο όπως τα

ζυμαρικά, το risotto, το gnocchi, το polenta ή τη σούπα.


3. Το Secondo, το κύριο πιάτο,
αποτελείται από ψάρι η και κρέας.


4. Το Contorno, δ
εύτερο πιάτο, μπορεί να αποτελεσθεί από μια σαλάτα

ή τα λαχανικά.



5. Dolce(επιδόρπιο).


6. Caffe (καφές) [espresso].


7. Χωνευτικό
που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro. Χωνευτικό που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro,
limoncello) μερικές φορές λέγεται ammazzacaffe (δολοφόνος καφές).

Η φανταστική ιταλική γαστρονομία σχετίζεται άμεσα με τη νοοτροπία των Ιταλών, που είναι άνθρωποι μερακλήδες, άνθρωποι με πάθος, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή.

ΓΝΩΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Κάποια από τα γνωστά Ιταλικά φαγητά είναι τα εξής :
Pasta Carbonara,Κοτόπουλο parmigiana,Fettuccine alfredo,Pizza Margherita,Lasagna,Risotto και για επιδόρπιο Gelato καιTiramisu.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Πριν ακόμα αντικρίσεις ένα ιταλικό εστιατόριο η μυρωδιά της ψημένης ζύμης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε προϊδεάζει ότι βρίσκεσαι κοντά .Δεν νοείται παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο χωρίς μεγάλο ξυλόφουρνο μέσα στον οποίο αργοψήνονται οι πίτσες ,τα καλτσονε και τα ζυμαρικά φούρνου. Μπαίνοντας στο χώρο συνήθως αντικρίζεις τα κλασσικά ιταλικά κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα και πιθανότατα θα ακούσεις ιταλικές μελωδίες από τις δεκαετίες 1970-1980.

                        Link: 1)http://portfolio.oneman.gr
               2) www.tripadvisor.com.gr/Restaurants-g187768-Italy.html

Ευχαριστούμε τους σπουδαστές τμήματος Μαγειρικής Τέχνης στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ για την εργασία τους με θέμα :  η Ιταλική κουζίνα




ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΟΦΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
19/10/2016





Σκεύη και εργαλεία Μαγειρικής των αρχαίων Ελλήνων, στο αρχαιολογικό μουσείο Πατρών


Το μάθημα της εστιατορικής μας επιφύλασσε μια έκπληξη. 
Για τους περισσότερους από εμάς ήταν η πρώτη φορά που επισκεφτήκαμε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας και η επίσκεψη αποδείχτηκε πιο ενδιαφέρουσα από ότι περιμέναμε .
Στην πρώτη από τις 4 ενότητες, είδαμε αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, εργαλεία, είδη καλλωπισμού και κοσμήματα της Ελλάδας, με τα αρχαιότερα εκθέματα να είναι του 17ου αιώνα π.Χ.
 
Ανάμεσα στα πολλά εκθέματα του μουσείου είδαμε πολλά μαγειρικά σκεύη, εργαλεία και αγγεία των προγόνων μας που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή.
 
Ορισμένα από αυτά, σας τα παρουσιάζουμε.....
 
 
Απολαύστε τα !



Εικόνα 1 Χειροποίητα κύπελα : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών




Στην εικόνα 1 βλέπουμε στη δεξιά πλευρά χειροποίητα κύπελλα με ψηλή λαβή τα οποία χρησίμευαν για άντληση υγρών και για πόση. Στη μέση  κύπελλα τα οποία τα  χρησιμοποιούσαν σαν μαγειρική χύτρα και τέλος στα στα δεξιά κύπελλα τα οποία τα χρησιμοποιούσαν για μεταφορά και διατήρηση υγρών η στερεών προϊόντων .



Εικόνα 2 Αγγεία (πρόχους) : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών

Στην εικόνα 2 βλέπουμε αγγεία ( πρόχους ) τα οποία χρησίμευαν για έγχυση ή διατήρηση υγρών όπως νερό η κρασί.




Εικόνα 3 Μυκηναϊκός κρατήρας : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών
Η εικόνα 3 απεικονίζει έναν μεγάλο μυκηναϊκό κρατήρα με οριζόντιες λαβές, αγγείο που χρησίμευε για τη μεταφορά και διατήρηση υγρών και στερεών.
Εικόνα 4 Αμφορείς : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών


Στην εικόνα 4 στο κέντρο απεικονίζονται αμφορείς με τρία πόδια αγγείο που διατήρησης υγρών .Στο δεξιό μέρος βλέπουμε μεγάλο αμφορέα με δυο λαβες αγγείο για στη μεταφορά και αποθήκευση υγρών κ κυρίως προϊόντων.
Εικόνα 5 Διάφορα κύπελα : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών





Στο νούμερο 5 βλέπουμε ασημένιο κύπελλο το όποιο μάλλον χρησιμοποιούνταν σαν το ποτήρι στις μέρες μας και στα αριστερά μια ασημένια κουτάλα.
Εικόνα 6:  Πήλινα για σερβίρισμα οίνου : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών
Τα αντικείμενα που εικονίζονται χρησιμοποιούνταν για εκροή υγρών από οινοχόους.
Εικόνα 7 : Αμφορέας για διατήρηση και μεταφορά υγρών με τρεις λαβές : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών



Εικόνα 9 Χάλκινα μαχαίρια : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών
Χάλκινα μαχαίρια με ξύλινες είτε από ελεφαντοδόντο λαβές.

Εικόνα 10 Γυάλινα αγγεία : Αρχαιολογικό μουσείο Πατρών

Γυάλινα αγγεία σε διαφορές μορφές που χρησιμοποιούνταν για διατήρηση η φύλαξη υγρών.



***
Εργασία των σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Πάτρας
τμήματος Μαγειρικής Τέχνης
Σχολ. έτος 2016-17

ΘΕΜΑ : Σκεύη και εργαλεία Μαγειρικής των αρχαίων Ελλήνων
 
(σημείωση : Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί, χωρίς την χρήση φλας ) 



Το Κάστρο της Πάτρας

Στην Πάτρα, το Κάστρο είναι  στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.
Αγριολούλουδα στο τείχος του Κάστρου Πάτρας
Το Κάστρο της Πάτρας βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Παναχαϊκό.
Κοιτώντας το Παναχαϊκό όρος
Η ίδρυσή του τοποθετείται τον 6ο μ.Χ. αιώνα επί Ιουστινιανού.
Μπαίνοντας στο Κάστρο
Η κατασκευή του πραγματοποιήθηκε με οικοδομικό υλικό της αρχαίας Ακρόπολης που βρισκόταν στο ίδιο σημείο και είχε ήδη καταρρεύσει.
Δεν ήμουν μόνη. Υπήρχαν και 2-3 ξένοι τουρίστες στο Κάστρο
Η είσοδος στο Κάστρο είναι ελεύθερη.
Τουρίστρια στο Κάστρο Πάτρας
Το Κάστρο είναι ανοικτό έως τις 3 το μεσημέρι κάθε μέρα. Μπαίνετε από την πύλη στο δρόμο του δασυλλίου. 
Μπουκαμβίλια στο Κάστρο
Από τον προμαχώνα έχετε ωραία θέα στην πόλη.
Η θέα στην Πάτρα από τον Προμαχώνα



Πως στρώνουμε κουβέρ - Εστιατόριο


Στην Κάτω Αχαΐα και στο Εστιατόριο - Αίθουσα εκδηλώσεων "Τα Πεύκα" οι σπουδαστές ΔΙΕΚ "Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας", εξασκήθηκαν στο στρώσιμο του κουβέρ.


Κουβέρ, εννοούμε το σύνολο των σκευών που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι, για να τα χρησιμοποιήσει ο πελάτης κατά την διάρκεια του γεύματός του.


Τα σκεύη του κουβέρ είναι ανάλογα του γεύματος που θα σερβιριστεί.
Σε ένα βασικό κουβέρ αυτά τα σκεύη είναι:
Πετσέτα πελάτη
Μαχαίρια - Πιρούνια (πρώτου και κυρίως πιάτου)
Κουτάλι (εάν στο μενού υπάρχει σούπα)
Ποτήρια (νερού-κρασιού)
Μαχαίρι - πιρούνι - κουταλάκι επιδορπίου
Αλατιέρα - Πιπεριέρα



Επισημάνθηκαν λεπτομέρειες κατά την προετοιμασία του εστιατορίου και το στρώσιμο του κουβέρ, καθώς επίσης λεπτομέρειες σχετικές με το σερβίρισμα των πελατών.

"Τα Πεύκα" λειτουργούν καθημερινά ως εστιατόριο για να εξυπηρετεί διερχόμενους ταξιδιώτες της εθνικής οδού Πύργου- Πατρών. 
 Επίσης αναλαμβάνει την διοργάνωση διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων καθώς και  δεξιώσεων όπως γάμοι, βαπτίσεις κά. 



Σε ποιο ποτήρι σερβίρεται η μπύρα;

 Τα ποτήρια της μπύρας και η σημασία τους

"- Κάθε μπύρα, πρέπει να παρουσιάζεται στο ειδικό ποτήρι της, έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως το χρώμα, το άρωμα και η γεύση της. Επίσης, βοηθούν τον αφρό να διατηρηθεί στο ποτήρι."



Με αυτά τα λόγια, ο ιδιοκτήτης στις Esperides Bistrot Bar στην Κάτω Αχαΐα, ξεκίνησε να μας δείχνει τα ποτήρια της μπύρας και να μας εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του καθενός από αυτά,




κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης των σπουδαστών  τμήματος "Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας" του ΔΙΕΚ Κάτω Αχαΐας στις Esperides Bistrot Bar 


Μεγάλο ποτήρι με χερούλι, για βαρελίσια κυρίως μπύρα. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ποτήρι της γερμανικής γιορτής  Octoberfest.   Λέγεται ποτήρι Mug  και είναι απαραίτητο ποτήρι σε όλες τις μπυραρίες.  Υπάρχουν και με μεταλλικό καπάκι, γνωστά ως Stein που αποτρέπουν τα έντομα να βουτάνε στην μπύρα.

Coblet ή Chalice


Ποτήρι Coblet για το σερβίρισμα μοναστηριακής μπύρας Trappist, και ορισμένες άλλες όπως οι δυνατές Ales και οι Abbeys. Μοιάζει με το ποτήρι της σαμπάνιας. Στον πυθμένα του έχει χαραγμένο ένα πολύγωνο όπου βοηθά τον αφρό να διατηρείται και να επαναζυμώνεται η μπύρα στο κέντρο του ποτηριού.  Θυμίζει λίγο to δισκοπότηρο και στα χείλη του έχει περιμετρικά χαραγμένη μια επίχρυση λωρίδα.

Weizen



Στο ποτήρι Weizen σερβίρονται ως επί το πλείστον οι βαυαρικές μπύρες με μαγιά (Weiz). Αυτές οι μπύρες είναι θολές και ο συγκεκριμένος τύπος ποτηριού βοηθά ώστε να μην κατακάθονται τα ιζήματα της μπύρας στον πάτο του ποτηριού.

Pint Glass

Ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτήρια μπύρας είναι το Pint ή Tumbler το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις μπυραρίες και στο οποίο μπορούν να σερβιριστούν διάφορα είδη μπύρας.

Pilsner Glass

Αναδεικνύει τα αρώματα μιας μπύρας Pilsner. Το όμορφο κωνοειδές, λεπτό σχέδιό του είναι ιδανικό για το σερβίρισμα της τσέχικης μπύρας. Παρομοιάζεται με τρομπέτα.

The tulip glass

Ποτήρι με ποδαράκι, ή αλλιώς ποτήρι τουλίπας. Εξυπηρετεί να πιάνουμε την μπύρα από το ποδαράκι ώστε να μην ζεσταίνουμε το περιεχόμενο της μπύρας, επιπλέον στροβιλίζοντας ελαφρά αναδεικνύουμε τα αρώματά της.

Flute Glass


Το ποτήρι Flute είναι γνωστό για το σερβίρισμα της σαμπάνιας. Υποστηρίζει όμως πολύ καλά όλες τις σαμπανιζέ μπύρες.
Esperides Bistrot Bar
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρουσίαση !!!
Esperides Bistrot Bar