Σε ποιο ποτήρι σερβίρεται η μπύρα;

 Τα ποτήρια της μπύρας και η σημασία τους

"- Κάθε μπύρα, πρέπει να παρουσιάζεται στο ειδικό ποτήρι της, έτσι ώστε να αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όπως το χρώμα, το άρωμα και η γεύση της. Επίσης, βοηθούν τον αφρό να διατηρηθεί στο ποτήρι."



Με αυτά τα λόγια, ο ιδιοκτήτης στις Esperides Bistrot Bar στην Κάτω Αχαΐα, ξεκίνησε να μας δείχνει τα ποτήρια της μπύρας και να μας εξηγεί τις ιδιαιτερότητες του καθενός από αυτά,




κατά την διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης των σπουδαστών  τμήματος "Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας" του ΔΙΕΚ Κάτω Αχαΐας στις Esperides Bistrot Bar 


Μεγάλο ποτήρι με χερούλι, για βαρελίσια κυρίως μπύρα. Υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ποτήρι της γερμανικής γιορτής  Octoberfest.   Λέγεται ποτήρι Mug  και είναι απαραίτητο ποτήρι σε όλες τις μπυραρίες.  Υπάρχουν και με μεταλλικό καπάκι, γνωστά ως Stein που αποτρέπουν τα έντομα να βουτάνε στην μπύρα.

Coblet ή Chalice


Ποτήρι Coblet για το σερβίρισμα μοναστηριακής μπύρας Trappist, και ορισμένες άλλες όπως οι δυνατές Ales και οι Abbeys. Μοιάζει με το ποτήρι της σαμπάνιας. Στον πυθμένα του έχει χαραγμένο ένα πολύγωνο όπου βοηθά τον αφρό να διατηρείται και να επαναζυμώνεται η μπύρα στο κέντρο του ποτηριού.  Θυμίζει λίγο to δισκοπότηρο και στα χείλη του έχει περιμετρικά χαραγμένη μια επίχρυση λωρίδα.

Weizen



Στο ποτήρι Weizen σερβίρονται ως επί το πλείστον οι βαυαρικές μπύρες με μαγιά (Weiz). Αυτές οι μπύρες είναι θολές και ο συγκεκριμένος τύπος ποτηριού βοηθά ώστε να μην κατακάθονται τα ιζήματα της μπύρας στον πάτο του ποτηριού.

Pint Glass

Ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτήρια μπύρας είναι το Pint ή Tumbler το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε όλες τις μπυραρίες και στο οποίο μπορούν να σερβιριστούν διάφορα είδη μπύρας.

Pilsner Glass

Αναδεικνύει τα αρώματα μιας μπύρας Pilsner. Το όμορφο κωνοειδές, λεπτό σχέδιό του είναι ιδανικό για το σερβίρισμα της τσέχικης μπύρας. Παρομοιάζεται με τρομπέτα.

The tulip glass

Ποτήρι με ποδαράκι, ή αλλιώς ποτήρι τουλίπας. Εξυπηρετεί να πιάνουμε την μπύρα από το ποδαράκι ώστε να μην ζεσταίνουμε το περιεχόμενο της μπύρας, επιπλέον στροβιλίζοντας ελαφρά αναδεικνύουμε τα αρώματά της.

Flute Glass


Το ποτήρι Flute είναι γνωστό για το σερβίρισμα της σαμπάνιας. Υποστηρίζει όμως πολύ καλά όλες τις σαμπανιζέ μπύρες.
Esperides Bistrot Bar
Ευχαριστούμε πολύ, για την παρουσίαση !!!
Esperides Bistrot Bar