Η διαδρομή Αθήνα - Καλαμάτα με τη νέα Εθνική οδό

Η διαδρομή : Απόσταση,  240 χλμ ,  Διάρκεια , 2.5 ώρες 
Captain Nick's House Jetgreece
Διαδρομή Αθήνα Καλαμάτα


Ανώτατο όριο ταχύτητας : 120 χλμ/ώρα
Κόστος Βενζίνης + Κόστος Διοδίων


ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Ξεχάστε τις παλιές ταλαιπωρίες με τα ταπεράκια για το ταξίδι και τις συνεχείς στάσεις. Αν ακολουθήσετε τη διαδρομή μέσω του νέου αυτοκινητόδρομου (Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα) τώρα είναι απλά. Η Νέα Εθνική προσφέρει στους οδηγούς άνετη οδήγηση, εύκολη πρόσβαση, αισθητή μείωση χρόνου διαδρομής, ασφάλεια / διπλής κατεύθυνσης με προστατευτική νησίδα, σωστή σήμανση και  ικανοποιητικό φωτισμό.


Θέα από το λιμάνι της Καλαμάτας


Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ 

  • Αναχώρηση από Αθήνα 
  • Φτάνετε Ελευσίνα (Διόδια)
  • Περνάτε τον Ισθμό Κορίνθου
  • Συνεχίζετε περνώντας κοντά από την Κόρινθο 
  • Ακολουθείτε  δεξιά τον δρόμο (Ε 65) με κατεύθυνση την Τρίπολη
  • Περνάτε τον κόμβο Στέρνας, Νεοχωρίου και την Σήραγγα Αρτεμισίου
  • Περνάτε κοντά από την Τρίπολη
  • Συνεχίζετε με κατεύθυνση την Καλαμάτα
  • Περνάτε την γέφυρα στην Τσακώνα
Η διαδρομή σε όλη την διάρκεια του ταξιδιού είναι υπέροχη. Διασχίζεται το κέντρο της Πελοποννήσου ανάμεσα στις κορυφές βουνών και σε οροπέδια. Για να είναι το ταξίδι σας άνετο και ασφαλές έχουν δημιουργηθεί αρκετά τούνελ και γέφυρες.
Πιο σημαντική από όλες η γέφυρα στην Τσακώνα που δόθηκε πρόσφατα στην κυκλοφορία και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τριπόλεως – Καλαμάτας. Είναι μία τοξωτή, κρεμαστή γέφυρα η 2η μεγαλύτερη στην Ελλάδα από πλευράς ανοίγματος μετά τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων τοξωτών γεφυρών παγκοσμίως.
  • Στην Αλλαγή, βρίσκεται την έξοδο για Κυπαρισσία, Πύργο-Πάτρα. Από αυτό το σημείο έχετε περίπου 20΄ μέχρι την Καλαμάτα
  • Στο ύψος Αρφαρά πληρώνετε τα τελευταία διόδια του αυτοκινητοδρόμου !!!
  • Οι επόμενοι έξοδοι που θα συναντήσετε, σας κατευθύνουν:

Μικρή Μαντίνεια
- Θουρία - Νοσοκομείο  (κοντά είναι το Πράκτικερ) ή Αεροδρόμιο - Μεσσήνη - Πύλος
- Ασπρόχωμα (κοντά είναι το  Εργοστάσιο Καρέλια και τα ΤΕΙ Καλαμάτας )

- Λεΐκων (σας οδηγεί στο χωριό Λέικα)

- Αρτέμιδος - Κέντρο ( κοντά θα βρείτε το ΚΤΕΛ και την οδό Αρτέμιδος καθώς και την νέα δημοτική αγορά, το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας)

- Σπάρτης Από αυτό το σημείο θα βρείτε και τον κόμβο που οδηγεί στο στρατόπεδο, τα χωριά της Αλαγωνίας Ταϋγέτου και την Σπάρτη, μια υπέροχη διαδρομή μέσα από τον Ταΰγετο. Η διαδρομή δεν έχει διόδια!
ΠΡΟΣΟΧΗ φωτεινοί σηματοδότες σας προειδοποιούν ότι φτάνετε στο τέλος του αυτοκινητοδρόμου και ότι θα πρέπει να ελλατώσετε ταχύτητα καθ΄ ότι στον κόμβο που θα συναντήσετε έχετε STOP

- Λακωνικής (εδώ βρίσκεστε στην περιοχή Γιαννιτσάνικα. Μπορείτε να κατευθυνθείτε είτε προς Καλαμάτα - παραλία είτε να ακολουθήσετε την παλιά εθνική οδό προς Μάνη - Αρεόπολη.
Κοντά βρίσκονται τα ξενοδοχεία Φιλοξένια, και Ελίτ καθώς και τα χωριά Βέργα και Μικρά Μαντίνεια.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Κατά την διαδρομή το μόνο σημείο που πρέπει να προσέξετε για να μην μπερδευτείτε, είναι λίγο μετά τον Ισθμό να ακολουθήσετε την διαδρομή Τρίπολη – Καλαμάτα (αριστερά) και όχι την διαδρομή προς Πάτρα (δεξιά). Η υπόλοιπη διαδρομή είναι εύκολη με σηματοδότηση σε σωστά σημεία για να καθοδηγεί έγκαιρα.

Η πόλη της Καλαμάτας (μερική άποψη)

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ 
Στην επιστροφή εάν  επιθυμείτε να αλλάξετε διαδρομή Καλαμάτα -Αργος - Ναύπλιο, τότε φτάνοντας στην Τρίπολη μπορείτε να ακολουθήσετε την παλαιά Εθνική οδό.

    
Η διαφορά χρόνου μεταξύ Παλαιάς και Νέας Εθνικής δεν είναι μεγάλη, η διαδρομή ανάμεσα στα βουνά είναι υπέροχη, η θέα καταπληκτική. Γλυτώνετε τα διόδια ! Φυσικά, θα πρέπει να οδηγείτε προσεκτικά γιατί ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης με αρκετές στροφές. Ένα τμήμα στροφών έχει γίνει γνωστός με την ονομασία 
"Κωλοσούρτης".
Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος έχει ελάχιστη κίνηση και όταν οδηγούμε χωρίς βιασύνη, μπορούμε να θαυμάσουμε καλύτερα την διαδρομή και τις ομορφιές της φύσης. 


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ - ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Στην Μεσσηνία, μπορείτε εκτός από την Καλαμάτα, να επισκεφτείτε και άλλα ενδιαφέροντα μέρη, όπως :

Την Μικρά Μαντίνεια, με τον μανιάτικο πύργο "Παναγιώταρου -Καπετανάκη" και την βοτσαλώδη παραλία . Η Μ. Μαντίντεια είναι παραθαλάσσιο χωριό σε απόσταση 8 χιλ από την Καλαμάτα.  Έχει  εστιατόρια, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με δυνατότητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Captain Nick's House
 
Το Καστράκι (Βέργα) με θέα τον Μεσσηνιακό κόλπο
Αξίζει να επισκεφτείτε το Πολυλίμνιο, την εντυπωσιακή κωμόπολη  Πύλο  με θέα την Σφακτηρία, να θαυμάσετε την θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο, την Μ. Μαντίνεια και την Καλαμάτα από το Καστράκι της Βέργας .
Την Κορώνη με την υπέροχη γραφική καστροπολιτεία της, Την Καρδαμύλη και την Μάνη, την Αρχαία Μεσσήνη, τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα και άλλα πολλά!
Καλή διαμονή και
Καλό Ταξίδι