Αφιερωμένο στο Μεσολόγγι της καρδιάς μας

Η πρώτη εικόνα που αποτυπώνει ο επισκέπτης φτάνοντας στην ιστορική πύλη του Μεσολογγίου είναι το άγαλμα της ελευθερίας, τα τείχη της πόλης και την επιγραφή :"κάθε ελεύθερος άνθρωπος είναι δημότης του Μεσολογγίου".

Η έξοδος των ελεύθερων πολιορκημένων του Μεσολογγίου έγινε στις 10 Απριλίου 1826 και τιμάται πριν το Πάσχα. οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων. μεταξύ άλλων δρώμενων από την χορωδία και την φιλαρμονική περιλαμβάνουν:
 

- Την  συναρπαστική αναπαράσταση από την ανατίναξη του Καψάλη που γίνεται στον κήπο των Ηρώων.

- Την λιτανεία της εικόνας της Ηρωικής εξόδου από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος στον κήπο των Ηρώων. Την εικόνα συνοδεύουν χιλιάδες μέλη συλλόγων  με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Δεν είναι γιορτή, είναι τιμή στη μνήμη των Ηρώων!

Πως είναι το Μεσολόγγι ; μια πρώτη εικόνα

Το Μεσολόγγι είναι κτισμένο σχεδόν πάνω στην λιμνοθάλασσα, σε χώματα που μαζεύτηκαν από τις εκβολές ποταμών .


Οι ποταμοί σχημάτισαν μια γλώσσα ξηράς μέσα στην λίμνη και οι προσχώσεις τους δημιούργησαν ένα φυσικό καταφύγιο για ανθρώπους και ζώα.

Τα ιερά αυτά χώματα έχουν ψηθεί από το αλάτι της θάλασσας και έχουν βαφτεί από το αίμα των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία.

Η γαλήνη που νιώθεις όταν αντικρίζεις την λιμνοθάλασσα, με τις πελάδες, τις γαΐτες, τα άγρια θαλασσοπούλια και την Βαράσοβα να καθρεφτίζεται αγέρωχη στα νερά της λίμνης, είναι σα να σου ψιθυρίζουν :

"Εδώ, είναι ο τόπος όλων όσων αγαπάν την ελευθερία και όλων όσων αγαπάν την φύση:
Αγάπησε και συ την ομορφιά και την ειρήνη, μαζί.
"




Που κρύβεται το μυστικό της ευτυχίας ;

Αρχικά, η Ιερά πόλη του Μεσολογγίου μπορεί να σας φανεί ότι είναι μικρή. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ μεγάλη γιατί μέσα της κρύβει την Ιδέα :

"Αν θες να  ζεις καλά πρέπει να αγαπάς την φύση και τον "πλησίον" σου είτε είναι άνθρωπος είτε είναι ζώο!"

Με αυτές τις σκέψεις άρχισα να περπατώ μέσα στα πλακόστρωτα σοκάκια της.  Τα σπίτια, ένα δίπλα στο άλλο, με μικρές αυλές ή μπαλκονάκια βρίσκονται στο κέντρο και τα σοκάκια που περνάν από μπροστά τους σε βγάζουν σε πλατείες, όπως :

Την πλατεία Μάρκου Μπότσαρη, την πλατεία Κένεντι, τον κήπο των Ηρώων, την πλατεία των πέντε πρωθυπουργών.

 Άνθρωποι όλων των ηλικιών με προσπερνούσαν οδηγώντας ποδήλατο. Τόσους πολλούς ποδηλάτες πρώτη φορά έβλεπα. Με εξέπληξε, όταν έμαθα ότι σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν και από ένα ποδήλατο. Οι αποστάσεις εξάλλου είναι τόσο κοντινές που πολλές φορές δεν χρειάζεσαι μεταφορικό για να μετακινηθείς. Συνέχισα να περπατώ μέχρι που έφτασα στο λιμάνι.

Μια λωρίδα στεριάς σχίζει την λιμνοθάλασσα και φτάνει στην Τουρλίδα. Αριστερά η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και πίσω της ακίνητος φρουρός ο όγκος του όρους Βαράσοβα.

Δεξιά οι πελάδες, τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων με θεμέλια μέσα στην λιμνοθάλασσα.
Ένα κοπάδι φλαμίνγκο φαινόταν να ψάχνει την τροφή του, Τα νερά της λίμνης δεν είναι βαθιά και φιλοξενούν πολλά είδη άγριων πουλιών που έρχονται εδώ είτε για  να ξαποστάσουν και να προστατευτούν, είτε για να μείνουν μόνιμοι κάτοικοι της λίμνης, όπως οικογένειες πελεκάνων, ερωδιών, αγριόχηνων, αγριόπαπιων, τσικνιάδων, γλάρων και άλλων που δεν τα γνωρίζω όλα, αλλά με εκπλήσσουν ευχάριστα κάθε φορά που τα βλέπω από τόσο κοντά.


Το Μεσολόγγι είναι είναι δύσκολο να περιγραφεί  με λέξεις και εικόνες για να το φανταστείς.Το Μεσολόγγι πρέπει να έρθεις να το αισθανθείς  με τα μάτια της καρδιάς σου

Ακολουθεί σύντομα επόμενη ανάρτηση :
Πως να φτάσετε στο Μεσολόγγι
Άδεια Creative Commons
Το έργο με τίτλο "Αφιερωμένο στο Μεσολόγγι της καρδιάς μας" από τον δημιουργό Λιακέα Ελένη διατίθεται με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές .