Η διαδρομή για τον Επικούριο Απόλλωνα

Πρώτη φορά έφτασα στον Επικούριο Απόλλωνα πριν από πολλά χρόνια. Τότε δεν είχαμε gps και μοναδικός πλοηγός μας ήταν ένας χάρτης της Πελοποννήσου.  Μπήκαμε από το Δώριο Μεσσηνίας. Ο δρόμος σαν ένα φίδι που έμπαινε μέσα στις πλαγιές των λόφων,  θυμάμαι ήταν στενός, ανηφορικός και με πολλές στροφές. Στα περισσότερα σημεία ασφαλτοστρωμένος. Το τοπίο πάνω στα βουνά της Μεσσηνίας ήταν όμορφο.
Το χρώμα του ήλιου
Αν θυμάμαι καλά θα πρέπει να ήταν άνοιξη. Τα λουλούδια είχαν ανθίσει και ένας κίτρινος χλοοτάπητας είχε καλύψει όλες τις πλαγιές. Η εικόνα μαγευτική, μια από αυτές που κρατάω γλυκά στη θύμισή μου...
Λίγο ακόμα και φτάσαμε στην κορυφή, όπου είχε στηθεί ο ναός του Απόλλωνα, θεός του φωτός...
Επικούριος Απόλλωνας

Ο επίκουρος
Ο ναός χτίστηκε  το 7π.Χ. από τους αρχαίους Φυγαλείς και αφιερώθηκε στον Απόλλωνα, γιατί τους βοήθησε να περάσουν την επιδημία πανώλης. Έτσι ονομάστηκε επικούριος. (επικουρώ σημαίνει βοηθώ, συνδράμω). Τον ναό φιλοτέχνησαν διάσημοι για την εποχή γλύπτες όπως ο Παιώνιος, με θέματα μυθολογίας με τον Ηρακλή, τις Αμαζόνες και τους Κενταύρους

Η πρόσβαση

Για να φτάσεις στον Επικούριο Απόλλωνα, δεν είναι δύσκολο. Βρίσκεται στην κεντρική Πελοπόννησο και έχεις πρόσβαση από πολλά σημεία είτε κοντά στην Μεγαλόπολη (Αρκαδία) είτε κοντά στο Κοπανάκι (Μεσσηνία) είτε κοντά στην Φυγαλεία (Ηλεία).
Όρεξη και υπομονή χρειάζεται μόνο να έχεις. Υπολογίζεις ότι ανά ώρα διανύεις 30-40 χιλιόμετρα περίπου.
Φέτος, τυχαία.....
Τα περισσότερα πράγματα, λέγαμε - όταν ήμασταν κάπου στην μέση του ανηφορικού δρόμου-  γίνονται τυχαία... η ζωή μας κατευθύνει για το που θα πάμε, ανοίγοντας πολλούς δρόμους, από τους οποίους καλούμαστε να αποφασίσουμε ποιον θα ακολουθήσουμε. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση, γιατί κάθε δρόμος έχει τα δικά του μονοπάτια εύκολα ή δύσκολα, βατά ή απροσπέλαστα.
Αρκεί να μην ξεφεύγουμε από τον αρχικό σκοπό.

Σκοπός το ταξίδι
Τυχαία κατά την διαρκεια της διαδρομής παρακάμψαμε το ταξίδι μας που αρχικά είχε προρισμό την Καλαμάτα. Κοντά στα Κρέστενα Ηλείας πήραμε τη διαδρομή  με αρχική κατεύθυνση την Ανδρίσταινα. Στην διασταύρωση πριν από την Ανδρίσταινα, σε 12 χιλιόμετρα ήταν ο ναός. Η διαδρομη ήταν ανηφορική, με πολλές στροφές  και πολλά κατεστραμένα οδικά τμήματα, πιθανόν από τις νεροποντές  που διαβρώνουν και μεταμορφώνουν το έδαφος. 
Επικούριος Απόλλωνας

Όταν φτάσαμε στο ναό του  Επικούριου Απόλλωνα ρωτήσαμε τον υπάλληλο στην είσοδο : 
- Σε ποιον νομό βρισκόμαστε ; Ηλείας ή Μεσσηνίας;
- Στον νομό Ηλείας ....

  • Η είσοδος δεν είναι ελεύθερη. Υπάρχει εισητήριο. Κοστίζει 6€ και 3€ το μειωμένο
Επικούριος Απόλλωνας


Ο ναός είναι κτισμένος στην κορυφή του βουνού. Όσοι δεν γνωρίζετε την περιοχή όλη η Πελοπόννησος είναι κυρίως ορεινή. Όπου και να αγναντέψεις, το μάτι σου βουνά βλέπει...
Επικούριος Απόλλωνας



-Να εκεί απέναντι μοιάζουν σαν τις κορυφές από τα βουνά της Μεσσηνίας. Αυτό που μοιάζει να έχει κομμένη την κορυφή του, σαν κρατήρας ηφαιστείου, πρέπει να είναι του Βουλκάνου. Πίσω του είναι η Αρχαία Μεσσήνη. Στην κορυφή του ήταν η αρχαία Ακρόπολη και το παλαιό μοναστήρι του Βουλκάνου.
Αγριολούλουδο στον Επικούριο Απόλλωνα


Κοίτα, πως συνδέονταν οι κόσμοι της τότε εποχής .... 

Η τέντα που καλύπτει τον ναό κρύβει την υπεροχή του στο τοπίο. Αυτό τον τρόπο βρήκαν οι επιστήμονες για να προστατέψουν τον ναό από τις κακοκαιρίες και το φως του ήλιου. Αν και έχει  περάσει πολλές κακουχίες ο ναός, εξακολουθεί να είναι επιβλητικός έστω και κάτω από το στέγαστρο. 



Φεύγοντας...(ουδέν σχόλιο)
 Χαιρετήσαμε τον υπάλληλο. Ήταν πολύ ευγενικός, μας έδωσε αρκετές πληροφορίες για την συνέχεια του ταξιδιού μας
- Πρέπει να είστε από τον νομό Ηλείας, ρωτήσαμε χαριτολογώντας,
Δεν εξηγείται αλλιώς... Διοικητικά η περιοχή ανήκει στον δήμο Οιχαλίας της Μεσσηνίας.
Αλλά άντε να βρεις άκρη τώρα.... ακούσαμε ότι για αυτή την μετα-τοποθεσία του, πάλεψε σκληρά βουλευτής της Ηλείας.

Ο ναός κινείται !
 Φήμες λένε, ότι ο ναός κινείται. Τότε θα μπορούσε και να αποφασίσει μόνος του που να πάει στην Ηλεία ή την Μεσσηνία.... χαχα
Το κυριώτερο όμως είναι ότι - ευτυχώς - που έμειναν τουλάχιστον τα θεμέλια στη θέση τους. Τα άλλα τμήματα του ναού - τα καλά και με αξία κομάτια  - φρόντισαν ορισμένα "αρπακτικά" να τα βγάλουν από την θέση τους. Σήμερα ο ναός έχει προστάτη, το 1986 ανακυρήχθηκε από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας  κληρονομιάς.

("....Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Ζάκυνθο, με τη συγκατάθεση του Βελή πασά, που είχε δωροδοκηθεί για το σκοπό αυτό. Το 1814 η ζωφόρος αγοράστηκε με εντολή του Αγγλου αντιβασιλέως Γεωργίου και το 1815 κατέληξε στο Βρεταννικό Μουσείο. Ο Άγγλος διανοούμενος Christian Muller χαρακτήρισε την υφαρπαγή των μνημείων πράξη βανδαλισμού, αντίστοιχη με αυτή του λόρδου Έλγιν...." wikipedia)
Αυτά τα λίγα .... 
Λέγαμε κατηφορίζοντας προς τους καταρράκτες της Νέδα, να ζήσουμε άλλη μια περιπέτεια που θα σας διηγηθώ στην συνέχεια ....
Μέχρι τότε

Να περνάτε καλά και να ταξιδεύετε συχνότερα