Γαστρονομία και Ιταλική κουζίνα

Μάμα πίτσα !!!!!


Πίτσα,
 σπουδαστών τμήματος μαγειρικής τέχνης
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ


Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου και γι’αυτό ιταλικά εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι απαρχές της είναι δύσκολο να οριστούν. Μερικές συνταγές είναι γνωστές από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολλές άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και μετά την εποχή των μεγάλων εξερευνητών από όλα τα μέρη του κόσμου.



Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες . Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο» .

Την αυθεντική ιταλική κουζίνα δύσκολα τη μαθαίνεις εκτός Ιταλίας, κυρίως γιατί στηρίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες κάθε περιοχής της και ακολουθεί πιστά τις εποχές. Πέρα από αυτό, αν προσέξουμε πώς μαγειρεύουν οι Ιταλοί (και όχι μόνο!) στη χώρα τους, θα διαπιστώσουμε πόσο σεβασμό τρέφουν για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά.
Από τα πιο ταπεινά τους πιάτα όπως μια απλή σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης έως το ριζότο με την πολύτιμη τρούφα της Άλμπα και τα βενετσιάνικα καβούρια, όλα τα προσφέρουν με την ίδια υπερηφάνεια στα εστιατόρια και τις τρατορίες τους.
Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, αλλά πάντα χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Σύνηθες φαινόμενο είναι και η προσθήκη παρμεζάνας στα ζυμαρικά, στις σούπες και τα ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία συχνά μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες φορές με σκόρδο και βούτυρο ή λάδι, ή τα αφήνουν πρώτα να κρυώσουν και τα σερβίρουν σαν σαλάτα με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ματζουράνα , η ρίγανη και το δεντρολίβανο, είναι βασικά συστατικά για πολλά φαγητά.

Ένα παραδοσιακό ιταλικό γεύμα έχει ως εξής :


1 . Antipasto
– καυτά ή κρύα ορεκτικά.


2. Το Primo,
αποτελείται συνήθως από ένα καυτό πιάτο όπως τα

ζυμαρικά, το risotto, το gnocchi, το polenta ή τη σούπα.


3. Το Secondo, το κύριο πιάτο,
αποτελείται από ψάρι η και κρέας.


4. Το Contorno, δ
εύτερο πιάτο, μπορεί να αποτελεσθεί από μια σαλάτα

ή τα λαχανικά.



5. Dolce(επιδόρπιο).


6. Caffe (καφές) [espresso].


7. Χωνευτικό
που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro. Χωνευτικό που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro,
limoncello) μερικές φορές λέγεται ammazzacaffe (δολοφόνος καφές).

Η φανταστική ιταλική γαστρονομία σχετίζεται άμεσα με τη νοοτροπία των Ιταλών, που είναι άνθρωποι μερακλήδες, άνθρωποι με πάθος, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή.

ΓΝΩΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Κάποια από τα γνωστά Ιταλικά φαγητά είναι τα εξής :
Pasta Carbonara,Κοτόπουλο parmigiana,Fettuccine alfredo,Pizza Margherita,Lasagna,Risotto και για επιδόρπιο Gelato καιTiramisu.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Πριν ακόμα αντικρίσεις ένα ιταλικό εστιατόριο η μυρωδιά της ψημένης ζύμης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε προϊδεάζει ότι βρίσκεσαι κοντά .Δεν νοείται παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο χωρίς μεγάλο ξυλόφουρνο μέσα στον οποίο αργοψήνονται οι πίτσες ,τα καλτσονε και τα ζυμαρικά φούρνου. Μπαίνοντας στο χώρο συνήθως αντικρίζεις τα κλασσικά ιταλικά κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα και πιθανότατα θα ακούσεις ιταλικές μελωδίες από τις δεκαετίες 1970-1980.

                        Link: 1)http://portfolio.oneman.gr
               2) www.tripadvisor.com.gr/Restaurants-g187768-Italy.html

Ευχαριστούμε τους σπουδαστές τμήματος Μαγειρικής Τέχνης στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ για την εργασία τους με θέμα :  η Ιταλική κουζίνα




ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΟΦΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
19/10/2016