Ποιο είναι το προσωπικό και τα τμήματα Υποδοχής Πελατών ξενοδοχείου ;


Ικανότητες που πρέπει να διαθέτει το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες.


ü  Ικανότητα για άμεση επικοινωνία με τους πελάτες,

ü  Ικανότητα εκπλήρωσης των καθηκόντων,

ü  Ικανότητα στη λήψη αποφάσεων, σχετικά με την ικανοποίηση επιθυμιών των πελατών,

ü  Eυελιξία, ενεργητικότητα, αξιοπιστία και περιποιημένο παρουσιαστικό,

ü  Πρωτοβουλία και κριτική ικανότητα,

ü  Θέληση να εξυπηρετεί τους πελάτες,

ü  Πειθώ και ταλέντο πωλητού,

ü  Σωματική και ψυχική αντοχή, υπομονή και επιμονή, και τέλος

ü  Ικανότητα να μπορεί να αναλύσει και να ψυχολογήσει τον πελάτη.


ΔείτεΠοιο είναι το προσωπικό και τμήματα Υποδοχής Πελατών ξενοδοχείου

Ο Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών - Πόσο καλά ξέρετε τα δικαιώματά σας ;


Αν είστε πελάτης ή υπάλληλος σε ένα ξενοδοχείο, καλό είναι να ξέρετε τις υποχρεώσεις σας αλλά και τα δικαιώματά σας.
Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τυχόν διαφωνίες που μπορεί να προκληθούν από μια ακύρωση κράτησης, την παρακράτηση ή την επιστροφή της προκαταβολή που έχει δοθεί....

Μελετήστε τον κανονισμό και να είστε σίγουροι ότι μόνο
"οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς ξενοδόχους φίλους ... "

Δείτε εδώ τον Κανονισμό σχέσεων ξενοδόχων και πελατών αυτών

Ο κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών αυτών ισχύει στην Ελλάδα από το 1955. Αναθεωρήθηκε το 1976 (Τζαννετάκης) καθώς επίσης και το 1986 (Σαρτζετάκης). Ισχύει μέχρι σήμερα.

Εφόσον μελετήσετε τον κανονισμό, μπορείτε να τσεκάρετε τις γνώσεις κάνοντας ένα σύντομο τεστ
σύντομο τεστ γνώσεων στον κανονισμό

Τότε θα είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε ή να εργαστείτε ως υπάλληλοι υποδοχής πελατών.

Αν θέλετε να συνεχίσετε την μελέτη σας για τα ξενοδοχεία μπορείτε να βρείτε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα τμήματα ξενοδοχείων ΕΔΩ
ΕΔΩ



Πως συνθέτω ένα μενού ; Βασικές γνώσεις στο εδεσματολόγιο

«Μενού» είναι ο κατάλογος (κάρτα) φαγητών τα οποία είναι διαθέσιμα στους πελάτες προς πώληση . Το ονομάζουμε À LA CARTE MENU
«Μενού» επίσης  εννοούμε τα φαγητά που απαρτίζουν ένα πλήρες γεύμα απλό ή σύνθετο.
Το ονομάζουμε ΤΑBLE D’HÔTE MENU

Τα κύρια γεύματα ενός ξενοδοχείου είναι:
-Το πρωινό, (Breakfast)
-Το μεσημεριανό (Lunch)
-Το δείπνο (Dinner)
Τα κύρια γεύματα παρατίθενται στα ξενοδοχεία κυρίως σε συγκεκριμένες ώρες.
Είναι διαθέσιμα τόσο στους ενοίκους τους ξενοδοχείου όσο και σε εξωτερικούς/διερχόμενους πελάτες.


Δείτε περισσότερα.....

Αρχαιολογικος χωρος Ελευσινας

Το ιερό της Ελευσίνας υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, όπου από τη Μυκηναϊκή Εποχή έως το τέλος του 4ου αι. μ.Χ. λατρευόταν συνεχώς η θεά Δήμητρα, θεά της ανανέωσης της φύσης και της βλάστησης των σιτηρών, που δίδαξε στους Ελευσίνιους την καλλιέργεια της γης και τις ιερές τελετές, τα πάνσεπτα μυστήρια, για τα οποία αξίωσε απόλυτη μυστικότητα. (πηγή: Υπουργείο πολιτισμού)

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟΥ

"Ζαχαροπλαστείο" είναι κατάστημα, όπου παρασκευάζει και προσφέρει σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες κάθε είδους γλυκίσματα, γάλα, καφές γενικά και άλλα ροφήματα, οινοπνευματώδη ποτά, χωρίς ή με πρόχειρο μεζέ, και αναψυκτικά ποτά, καθώς και εμφιαλωμένα ποτά.
Παρασκευάζονται επίσης : πίττες, καθώς και μεζεδάκια δεξιώσεων που προορίζονται για κατ’ οίκον κυρίως κατανάλωση
Απαγορεύεται: Η προσφορά πίτσας στα ζαχαροπλαστεία, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με πιτσαρία, (άρθρο 40)

«Αρτοποιείο»: Η τεχνοοικονομική μονάδα οπου παράγει προιόντα αρτοποιίας τα οποία έχουν ως βάση το αλεύρι καθώς επίσης για την έψηση φαγητών και λοιπά παρασκευάσματα. Στον εσωτερικό χώρο του αρτοποιείου, ολοκληρώνεται δηλαδή, ο κύκλος παραγωγής προϊόντων αρτοποιίας, από την επεξεργασία των πρώτων υλών μέχρι την τελική έψηση αυτών και επιτρέπεται η πώληση των προϊόντων που παράγονται σε αυτό.
  • Η εγκατεστημένη κινητήρια ισχύς δεν υπερβαίνει τα 22KW ή η αντίστοιχη θερμικήτα 50KW
    Στον χώρο του αρτοποιείου δεν παράγονται ζυμαρικά
ν. 3325/2005 (ΦΕΚ 68 Α)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ


Ζ
ΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΗΣ : το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη  περιλαμβάνει :

- την παρασκευή γλυκών και παρασκευασμάτων που έχουν ως βάση την ζάχαρη,

- την παρασκευή γλυκών ως πρώτη ύλη (πχ. κρέμες και ζύμες ζαχαροπλαστικής) για την κατασκευή στην συνέχεια άλλων  γλυκισμάτων και αρτοσκευασμάτων (π.χ ζύμες κρουασάν, ντόνατς, τάρτες κά)

-  καθώς και όλες τις παρασκευές που ετοιμάζονται σε μπουφέδες καθώς και

- επίσης επιβλέπει την οργάνωση και διαχείριση εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής ή τμήματος ζαχαροπλαστείου ξενοδοχείου ή  επιχείρησης ζαχαροπλαστείου, ή αρτοζαχαροπλαστείου και κέτερινγκ.


Η ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΌ ΣΚΟΠΟ

ΟΣΟΙ  ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΛΕΤΗ ΑΣ ΑΝΑΤΡΕΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΙΝΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ.


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ ΖΑΧ/ΚΗΣ

ΛΙΑΚΕΑ ΕΛΕΝΗ - ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Από Πάτρα στην Κέρκυρα με ΙΧ

Πατρα - Κερκυρα με Ι.Χ.

Δεν είχαμε σχεδιάσει τίποτα. Μόνο ότι θα παίρναμε το αυτοκίνητο να πάμε βόρεια. Πριν από την οριστικοποίηση του προορισμού ακούστηκαν διάφορες προτάσεις....
- Να πάμε Πάλαιρο, Λευκάδα και  Πρέβεζα !!!
- Να πάμε Πάργα, Σύβοτα....
- Να δούμε τις πηγές του Αχέροντα και να κάνουμε ράφτινγκ !!!
- Να δούμε το μαντείο Δωδώνης !!!


Όλοι κάναμε προτάσεις  γνωρίζοντας ήδη τις περιοχές σύμφωνα με τις εμπειρίες μας από προηγούμενα ταξίδια!
Ο ταξιδιώτης όταν περνά καλά ξαναγυρίζει, εκεί που πέρασε καλά
Τελικά καταλήξαμε να πάμε Ηγουμενίτσα. Ευκαιρία ήταν, να βλέπαμε και τους φίλους μας που έμεναν στην πόλη.
Οι φίλοι μας περίμεναν με ανυπομονησία και χαρά. Είχαμε εξάλλου καιρό να ιδωθούμε.  Η Ηγουμενίτσα είναι όμορφη παραθαλάσσια πόλη.
Στην διαδρομή σχεδιάζαμε τις αποδράσεις μας προς Πάργα, Σύβοτα και Αχέροντα.
Την Κέρκυρα ούτε καν είχαμε σκεφτεί....
Από το μπαλκόνι του σπιτιού φαινόταν το λιμάνι....
- Μαμά κοίτα το πλοίο έχει το όνομά σου !!!!
Κοιταχτήκαμε όλοι.
- Πάμε Κέρκυρα!
Οι αποφάσεις πάρθηκαν γρήγορα. Κανείς μας  εξάλλου δεν είχε δει το νησί. Κρίμα θα ήταν να μην το κάνουμε...
Πήραμε το πρωινό πλοίο. Σε μιάμιση ώρα περίπου φτάσαμε. Στο λιμάνι μας υποδέχτηκε ένας καλός φίλος για να μας κατατοπίσει λίγο....
- Μπαίνοντας στην πόλη θα δείτε πρώτα το Νέο Φρούριο. Από εκεί πάνω θα δείτε την υπέροχη Κέρκυρα.
Μετά μπορείτε να βολτάρετε στα σοκάκια της πόλης.
Να φτάσετε στην πλατεία Λιστών.
Να δείτε το μουσείο Ασιάτικης τέχνης
Να επισκεφτείτε το Παλαιό Φρούριο
Άποψη Κέρκυρας
Να δείτε το "Μον ρεπό" , την εκκλησία Βλαχέρνας και το ποντηκονήσι , το Αχίλλειον
Κάναμε όσα μας είπε. Το απόγευμα επιστρέψαμε για ένα καφεδάκι στην πλατεία Λιστών πριν πάρουμε το πλοίο για την Ηγουμενίτσα.
Κρίμα, δεν προλάβαμε να πάμε από την πλευρά που ήταν το Αχίλλειον. Ο χρόνος μας εξάλλου ήταν λίγος. Μια άλλη φορά, θα ξανάρθουμε. Η Κέρκυρα είναι από τα ωραιότερα νησιά. Η Κέρκυρα είναι η αρχόντισσα του Ιονίου Πελάγους.

Ιονια οδος: ασφαλης και γρηγορη αλλα μην ξεχασετε....

Ταξιδι Πατρα - Ηγουμενιτσα μεσω ιονιαν οδου (8-9-2017)

Πριν ξεκινησετε για το ταξιδι σα μη ξεχασετε να υπολογισετε το κοστος διοδιων αλλα και να γεμισετε βενζινη για την διαδρομη, καθως οι σταθμοι ΣΕΑ της οδου δεν εχουν παραδοθει ακομα.

Κατα τ αλλα το ταξιδι ειναι ασφαλες, ξεκουραστο, ανετο αλλα και μονοτονο αφου τις ομορφες πολεις που διασχιζαμε μεσω τις παλιας εθνικης οδου σημερα δεν τις βλεπουμε

Διαρκεια ταξιδιου για 270 χιλ. ειναι 2.5 εως 3 ωρες περιπου, αναλογα βεβαια με τον οδηγο και το Ι.χ. του.

Τα  διοδια μας κοστισαν :

1. Σταθμος Κλοκοβας 2.95 €

2; Σταθμος Αγγελοκαστρου 3.50 €

3. Σταθμος διοδιων Τυριας 2.40 €


Απο το Ριο στο Αντιριο το περασμα ....

Κοστος με φερρυ μποατ 6.30

Κοστος μεσω γεψυρας 13:30



Διοδια Κορινθος -Καλαματα

1. Σπαθοβουνι 2.45€
2. Νεστανης 2.35€
3. Γεφ. Μαναρη 1.90 €
4. Βελιγοστης 1.20€
5. Καλαματας 1,85€

Διαρκεια διαδρομης 1 ωρα και 30 λεπτα
Κοστος διοδιων 9.75 €
Μεση ταχυτητα 100 χιλ/ωρα

Καταγραφη: 31 Αυγουστου 2017

Γαστρονομία και Ιταλική κουζίνα

Μάμα πίτσα !!!!!


Πίτσα,
 σπουδαστών τμήματος μαγειρικής τέχνης
ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ


Η ιταλική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και πιο δημοφιλείς του κόσμου και γι’αυτό ιταλικά εστιατόρια υπάρχουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι απαρχές της είναι δύσκολο να οριστούν. Μερικές συνταγές είναι γνωστές από τους ρωμαϊκούς χρόνους. Πολλές άλλες είναι ξενόφερτες, είτε από τους Έλληνες, είτε από τους Άραβες και μετά την εποχή των μεγάλων εξερευνητών από όλα τα μέρη του κόσμου.



Η ιταλική κουζίνα (ή σωστότερα, ένα τμήμα της) έχει καταφέρει να κατακτήσει τον κόσμο, συχνά υποσκελίζοντας σε προτίμηση ακόμα και εθνικές κουζίνες . Πρωταγωνιστεί, βεβαίως, το τρίπτυχο «ζυμαρικά-πίτσα-ριζότο» .

Την αυθεντική ιταλική κουζίνα δύσκολα τη μαθαίνεις εκτός Ιταλίας, κυρίως γιατί στηρίζεται στις εξαιρετικές πρώτες ύλες κάθε περιοχής της και ακολουθεί πιστά τις εποχές. Πέρα από αυτό, αν προσέξουμε πώς μαγειρεύουν οι Ιταλοί (και όχι μόνο!) στη χώρα τους, θα διαπιστώσουμε πόσο σεβασμό τρέφουν για τα παραδοσιακά τους πιάτα, που μεταφέρουν πιστά από γενιά σε γενιά.
Από τα πιο ταπεινά τους πιάτα όπως μια απλή σπαγκετάδα «όλιο ε άλιο» της Νάπολης έως το ριζότο με την πολύτιμη τρούφα της Άλμπα και τα βενετσιάνικα καβούρια, όλα τα προσφέρουν με την ίδια υπερηφάνεια στα εστιατόρια και τις τρατορίες τους.
Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή, αλλά πάντα χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά. Συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Σύνηθες φαινόμενο είναι και η προσθήκη παρμεζάνας στα ζυμαρικά, στις σούπες και τα ψητά. Επίσης χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία συχνά μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες φορές με σκόρδο και βούτυρο ή λάδι, ή τα αφήνουν πρώτα να κρυώσουν και τα σερβίρουν σαν σαλάτα με λάδι και χυμό λεμονιού. Τα μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ματζουράνα , η ρίγανη και το δεντρολίβανο, είναι βασικά συστατικά για πολλά φαγητά.

Ένα παραδοσιακό ιταλικό γεύμα έχει ως εξής :


1 . Antipasto
– καυτά ή κρύα ορεκτικά.


2. Το Primo,
αποτελείται συνήθως από ένα καυτό πιάτο όπως τα

ζυμαρικά, το risotto, το gnocchi, το polenta ή τη σούπα.


3. Το Secondo, το κύριο πιάτο,
αποτελείται από ψάρι η και κρέας.


4. Το Contorno, δ
εύτερο πιάτο, μπορεί να αποτελεσθεί από μια σαλάτα

ή τα λαχανικά.



5. Dolce(επιδόρπιο).


6. Caffe (καφές) [espresso].


7. Χωνευτικό
που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro. Χωνευτικό που αποτελείται από τα ποτά| ηδύποτα (grappa, amaro,
limoncello) μερικές φορές λέγεται ammazzacaffe (δολοφόνος καφές).

Η φανταστική ιταλική γαστρονομία σχετίζεται άμεσα με τη νοοτροπία των Ιταλών, που είναι άνθρωποι μερακλήδες, άνθρωποι με πάθος, που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή.

ΓΝΩΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ

Κάποια από τα γνωστά Ιταλικά φαγητά είναι τα εξής :
Pasta Carbonara,Κοτόπουλο parmigiana,Fettuccine alfredo,Pizza Margherita,Lasagna,Risotto και για επιδόρπιο Gelato καιTiramisu.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

Πριν ακόμα αντικρίσεις ένα ιταλικό εστιατόριο η μυρωδιά της ψημένης ζύμης που αιωρείται στην ατμόσφαιρα σε προϊδεάζει ότι βρίσκεσαι κοντά .Δεν νοείται παραδοσιακό ιταλικό εστιατόριο χωρίς μεγάλο ξυλόφουρνο μέσα στον οποίο αργοψήνονται οι πίτσες ,τα καλτσονε και τα ζυμαρικά φούρνου. Μπαίνοντας στο χώρο συνήθως αντικρίζεις τα κλασσικά ιταλικά κόκκινα καρό τραπεζομάντηλα και πιθανότατα θα ακούσεις ιταλικές μελωδίες από τις δεκαετίες 1970-1980.

                        Link: 1)http://portfolio.oneman.gr
               2) www.tripadvisor.com.gr/Restaurants-g187768-Italy.html

Ευχαριστούμε τους σπουδαστές τμήματος Μαγειρικής Τέχνης στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΠΑΤΡΑΣ για την εργασία τους με θέμα :  η Ιταλική κουζίνα




ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΟΦΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
19/10/2016