Η Ύδρα είναι ένα μικρό, γραφικό και κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού. Πήρε το όνομα της από τα άφθονα νερά που ανάβλυζαν από τις πλούσιες πηγές που είχε κατά την αρχαιότητα. Οι παραλίες της Ύδρας είναι κυρίως βραχώδεις, ενώ ελάχιστες είναι οργανωμένες.
Ολόκληρο το νησί της Ύδρας έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Η πόλη της έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα, γεγονός που απαγορεύει την μετακίνηση με αυτοκίνητα. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της ιδιόμορφης τοπικής αρχιτεκτονικής που συνδυάζει νησιώτικα και ηπειρωτικά στοιχεία, με πετρόχτιστα σπίτια και ανεμόμυλους. Ο επισκέπτης μπορεί να μετακινηθεί στο υπόλοιπο νησί με τα πόδια, με γαϊδουράκια, με σκάφη εκδρομικά, ιδιωτικά ή και θαλάσσια ταξί.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Όλα τα ξενοδοχεία για την Διαμονή στην Ύδρα
Ο επισκέπτης μπορεί να διαμείνει σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες- πανσιόν και βίλες- πολυτελείς κατοικίες, η πλειοψηφία των οποίων στεγάζεται σε παραδοσιακά κτίρια.
ΜΕΤΑΒΑΣΗ
Ο επισκέπτης μπορεί να μεταβεί στην Ύδρα:
- Με ιπτάμενο δελφίνι από τον Πειραιά
- Με δικό του σκάφος
- Με το Hydra Boat Tours από Ερμιόνη, Πόρτο-ύδρα, Μετόχι, Ύδρα, και από Πόρο, Επίδαυρο, Αίγινα, Λουτράκι
- ΑΞΙΟΘΕΑΤΑΣτα ιστορικά, αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Ύδρας συγκαταλέγονται:
- Ο οικισμός Βρυχός, ως κηρυγμένο αρχαίο μνημείο
- Το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα των Βαλκανικών πολέμων όπως επίσης και του Α και Β Παγκοσμίου πολέμου, ενώ στον 1ον όροφο φιλοξενείται η Πινακοθήκη και η ιστορική Βιβλιοθήκη του 18ου και 19ου αιώνα
- Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο
- Η Σχολή Καλών Τεχνών
- Ο Προμαχώνας στην είσοδο του λιμανιού με τα ιστορικά κανόνια
- Η πέτρινη μονότοξη γέφυρα του 17ου αιώνα
Θαλάσσιος τουρισμός: Οι παραλίες της Ύδρας προσφέρονται για θαλάσσια σπορ, ψαροντούφεκο, και καταδύσεις. Αναφορικά με τα θαλάσσια σπορ, κάθε Μάρτιο διοργανώνονται αγώνες ιστιοπλοΐας με σημείο εκκίνησης το Φάληρο και τελικό προορισμό την Ύδρα.
Αθλητικός τουρισμός: Υπάρχουν δέκα καλά διατηρημένα και σηματοδοτημένα, εύκολα ή δύσκολα, μονοπάτια πεζοπορίας μέσα σε φυσικό τοπίο. Το νησάκι Δοκός προσφέρεται στους φυσιολάτρες για ελεύθερο κάμπινγκ.