Περγαμόντο, υπέροχο γλυκό κουταλιού

Το περγαμόντο είναι ένα υπέροχο γλυκό κουταλιού φημισμένο για το εξαιρετικό του άρωμα. Το περγαμόντο στην φυσική του μορφή είναι καρπός σε χρώμα πορτοκαλί και έχει το σχήμα του λεμονιού. Τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο μπορούμε να προμηθευτούμε φρέσκα περγαμόντα για την παρασκευή γλυκού κουταλιού.

Υλικά
  • 400 γρ φλούδα από  Περγαμόντα, 
  • 500 γρ ζάχαρη 
  • 250 γρ νερό, 
  • χυμός λεμονιού, (προαιρετικά γλυκόζη)
Τρόπος παρασκευής


1. Πλένουμε και ξύνουμε με τον τρίφτη (τυριού) την εξωτερική φλούδα από το περγαμόντο
2. Χαράζουμε την εξωτερική φλούδα στα 4 ξεκινώντας από το κοτσάνι και την αφαιρούμε από την σάρκα.
3. Κάνουμε ρολάκι το κάθε κομμάτι φλούδας και περνάμε μια οδοντογλυφίδα για να σταθεροποιηθεί.
4. Βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 5 λεπτά. 
5. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία 4-5 φορές αλλάζοντας  με καθαρό νερό, έως ότου το περγαμόντο ξεπικρίσει.
περγαμόντο προετοιμασία

6. Σε κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη με το νερό και προσθέτουμε τα περγαμόντα, αφού αφαιρέσουμε τις οδοντογλυφίδες. Βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. 
7.Τέλος προσθέτουμε τον χυμό μισό λεμονιού.
8. Τοποθετούμε σε καθαρά αποστειρωμένα βάζα το έτοιμο γλυκό μας. Σκεπάζουμε με το καπάκι μόνο όταν κρυώσει το γλυκό περγαμόντο