Διεύλευση στη γέφυρα Ρίου Αντιρίου

Γέφυρα Ρίου - Αντιρίου
Αν τύχει να βρεθείτε στην Πάτρα για επαγγελματικούς, οικογενειακούς  ή άλλους λόγους η γέφυρα Τρικούπη (Ρίο - Αντίριο), σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει. Μπορείτε να θαυμάσετε την γέφυρα απολαμβάνοντας καφέ ή φαγητό στην παραλιακή περιοχή του Ρίου. Μπορείτε επίσης ως πεζοί να περάσετε την γέφυρα. Αν έχετε παρέα είναι ακόμα καλύτερα. Η απόσταση που θα διανύσετε είναι  ενάμιση χιλιόμετρο περίπου .
Προγραμματισμός Διαμονής
Δείτε όλες τις προτάσεις διαμονής στην γύρω περιοχή. Οικονομικά ξενοδοχεία στην Πάτρα,  στο Ρίο και στην Ναύπακτο
Προγραμματισμός εκδρομής
Τι θα  κάνετε:
  • Ερχόμενοι από Ρίο - και πριν περάσετε από το Σταθμό Διοδίων του Αντιρρίου - μπορείτε να σταθμεύσετε στο άνετο πάρκινγκ που υπάρχει στα δεξιά σας.
  • Στην άκρη του πάρκινγκ, ακριβώς δίπλα στο Σταθμό Διοδίων βρίσκεται το κτίριο διοίκησης της Γέφυρας, το οποίο στεγάζει το Εκθεσιακό της Κέντρο. Η εικονιζόμενη κεντρική είσοδος, οδηγεί στην πρώτη σημαντική στάση κάθε επισκέπτη της Γέφυρας.
  • Άνετο πάρκινγκ θα συναντήσετε ακόμη και αν έρχεστε από την αντίθετη κατεύθυνση έχοντας ως προορισμό το Ρίο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την πεζογέφυρα και να περάσετε επάνω από το Σταθμό Διοδίων, για να φτάσετε στην απέναντι πλευρά και να μπορέσετε να επισκεφθείτε το Εκθεσιακό Κέντρο.
  • Η μακέτα της υπό κατασκευήν Γέφυρας δεσπόζει στο μέσο της κεντρικής αίθουσας του Εκθεσιακού Κέντρου, κάνοντας κατανοητή τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την οικοδόμηση. Στην κατανόηση της ιδιαιτερότητας της κατασκευής συμβάλλουν και τα φωτογραφικά εκθέματα που κοσμούν τους τοίχους της αίθουσας.
  • Εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα εκθέματα κατέχει η ιστορική αναφορά στον εμπνευστή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και θεμελιωτή της νεώτερης Ελλάδας, Χαρίλαο Τρικούπη.
  • Για να έχετε την καλύτερη οπτική γωνία προτείνουμε να βαδίσετε επάνω στο (δυτικό φυσικά) πεζοδρόμιο προς τον πυλώνα Μ1 (τον πλησιέστερο στην ακτή του Ρίου).
Φτάνοντας στο Αντίριο, μπορείτε να ξεκουραστείτε από τον ποδαρόδρομο στα καφέ που λειτουργούν εκεί. Στην επιστροφή σας για Ρίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ferry boat της γραμμής
Λίγα λόγια για την γέφυρα
Η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται σε βάθος θαλάσσης που φτάνει μέχρι και τα 65 μέτρα. Τόσο αυτό όσο και η διάμετρος των θεμελίων που ανέρχεται σε 90 μέτρα αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το καλύτερο ρεκόρ της εντυπωσιακής αυτής Γέφυρας είναι ότι κατασκευάστηκε «χωρίς κανένα σοβαρό ατύχημα, χωρίς να χυθεί ούτε μια σταγόνα αίματος».
Η Γέφυρα έχει τιμηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με 9 Διεθνή Βραβεία από τα οποία ξεχωρίζουν τα εξής:
  • Βραβείο Εξέχουσας Δομής 2006 της Διεθνούς Ένωσης Γεφυροποιίας & Δομικών Έργων (IABSE)
  • Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων 2006 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκυροδέματος (fib)
  • Μέγα Βραβείο Εξεχόντων Επιτευγμάτων Έργων Πολιτικού Μηχανικού της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών
  • Μηχανικών (ASCE) 2005 [απονέμεται για πρώτη φορά σε έργο εκτός Η.Π.Α.]
Κόστος διέλευσης με Ι.Χ.
Γνωρίζετε ότι αν πρέπει να περάσετε με Ι.Χ. (πήγαινε-έλα αυθημερόν) την γέφυρα Ρίου - Αντιρίου, τότε σας συμφέρει να χρησιμοποίησετε την εκπτωτική κάρτα aller-retour με την οποία ισχύουν οι εξής χρεώσεις:
Κάρτα aller-retour
1. 13,50 € εάν επιστρέψετε μέσα σε 3 ώρες
2. 17,20 € εάν επιστρέψετε μέσα σε 4 ώρες
3. 21,50 €  εάν επιστρέψετε μέσα σε 5ώρες
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν υπερβείτε το πεντάωρο και έχετε αγοράσει κάρτα Aller-retour, η κάρτα σας δεν θα χάσει την αξία της, αλλά το πήγαινε-έλα θα σας κοστίσει όσο δύο απλές διελεύσεις, δηλαδή 12,90 + 12,90 = 25,80 ευρώ
Πληροφορίες γέφυρας : 26340 39010-1 (πηγή: http://www.gefyra.gr)
Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείσετε το ferry boat. Ανά 20λεπτο (περίπου) υπάρχουν τακτικά δρομολόγια. Το κόστος για το Ι.Χ. είναι 6,50 € (μία διαδρομή)
Πληροφορίες για τα Ferry Boats :  2610 991203