Υπαπαντή Καλαμάτας

Η ΙΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ



εικόνα Υπαπαντής

Στο ναό της Υπαπαντής φυλάσσεται η ιερή εικόνα της Παναγίας Υπαπαντής, που βρέθηκε επί Τουρκοκρατίας στα ερείπια της μικρής εκκλησίας που καταστράφηκε πιθανότατα το 1770. Η εικόνα αποκαταστάθηκε από τον αγιογράφο και συγγραφέα της Βαβυλωνίας Δ. Κ. Βυζάντιο το 1839, ενώ νέες διορθωτικές επεμβάσεις έγιναν μετά την πυρκαγιά του 1914 από τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών και ζωγράφο Γεώργιο Ιακωβίδη. Μετά την εύρεσή της, η εικόνα τοποθετήθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου (μητροπολιτικό ναό τότε), μετά το 1843 στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (μονή Καλογραιών), το 1854 στον επισκευασμένο ναό της Υπαπαντής και από το 1873 στο σημερινό. Μετά τους σεισμούς του 1986, μεταφέρθηκε πάλι στη μονή Καλογραιών (στο ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού αυτή τη φορά), για να επιστρέψει στη θέση της το 1992. Η λιτάνευση της εικόνας έγινε για πρώτη φορά το 1841, αλλά η καθιέρωση της ετήσιας λιτάνευσης έγινε το 1884.
Εορτασμός : 2 Φεβρουαρίου
ΔΙΑΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Η πλατεία Υπαπαντής


Η περιοχή γύρω από τη σημερινή πλατεία Υπαπαντής (νότια του κάστρου) ήταν η πρώτη εκτός κάστρου που κατοικήθηκε στους Νεότερους χρόνους (τότε η πλατεία δεν υπήρχε). Στην περιοχή της πλατείας, βέβαια, είχαν αποκαλυφθεί παλαιότερα και θεμέλια μεγάλου κτηρίου της αρχαιότητας.

Η πλατεία Υπαπαντής Το καθολικό της μονής


ιερός ναός

Στην πλατεία δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής μητροπολιτικός ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος, με τα διπλά κωδωνοστάσια και τους ευμεγέθεις τρούλους. Στην ίδια θέση προϋπήρχαν ναός που καταστράφηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1770 και μεταγενέστερος ναός, που επίσης καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ το 1825. Ο ναός ξαναχτίστηκε, για να υποστεί ζημιές από το σεισμό της δεκαετίας του 1840 και να ανακατασκευαστεί εκ νέου (εγκαινιάστηκε το 1854). Ο σημερινός καθεδρικός ναός θεμελιώθηκε το 1860 και εγκαινιάστηκε το 1873, για να υποστεί ζημιές στους σεισμούς του 1886 και του 1986, που  αποκαταστάθηκαν αντίστοιχα το 1894 και στις μέρες μας.

Δείτε επίσης : ΔΙΑΜΟΝΉ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ